Over BeMSA Hasselt

BeMSA Hasselt is een nieuwe studentenorganisatie op de Universiteit van Hasselt. Wij zijn in het academisch jaar 2011-2012 opgericht door enkele enthousiaste geneeskundestudenten die 'besmet' waren geraakt met het 'IFMSA'-virus en dachten, dit moeten wij ook hebben! Vol met enthousiaste ideeën hebben wij vervolgens contact gezocht met de faculteitsraad Geneeskunde en levenswetenschappen en hebben hier onze plannen gepresenteerd. Ook zij werden enthousiast en gaven het groene licht.
Na een moeizame start hebben we het dit jaar helemaal opgepakt en zijn begonnen aan het uiteenzetten van onze plannen. We hebben contact gezocht met de dienst Kinder- en Jeugdgeneeskunde van het JESSA ziekenhuis om te kijken of we de handen ineen konden slaan om samen ons eerste project op te zetten; het TeddyBear Hospital (TBH). Het resultaat was een succesvolle eerste editie van het TBH op 20 april 2013 op campus Salvator. Voor meer informatie over dit project verwijzen wij u graag door naar de 'TeddyBear Hospital' pagina op deze site. Op 8 januari 2014 vond ons tweede project plaats: Date je Dokter, een avond waarop studenten volgens het 'speeddate' concept met verschillende artsen konden praten over de latere beroepsmogelijkheden. Dit was opnieuw een succesvol initiatief!

Ons doel is om een aanvulling te zijn op het reguliere curriculum en de andere studentenverenigingen. Wij willen de geneeskundestudenten van de Universiteit Hasselt een platform bieden waarop zij zich nóg beter kunnen ontwikkelen als toekomstig arts. Dit willen wij op verschillende manieren bereiken. Ons eerste project, het TBH, is voor studenten bijvoorbeeld een unieke ervaring om een eerste keer als 'dokter' op te treden. Maar denk ook aan extra medisch onderwijs, uitwisselingen etc. waar studenten zich geweldig mee kunnen ontplooien.

Maar wat is dat nu eigenlijk BeMSA? En waar staat het voor?

BeMSA Hasselt is een lokale organisatie die behoort tot BeMSA, het nationale overkoepelende orgaan. BeMSA staat voor Belgian Medical Students' Associations (www.BelgianMSA.be). Het is een Belgische organisatie die is opgericht in de zomer van 2009 door enthousiaste geneeskundestudenten. Zij hebben in het daaropvolgende jaar de nationale structuur uit de grond opgetrokken. Met succes! Het doel van het nationale orgaan is om een stabiele organisatie te worden, die geen taalgrenzen kent en waarbij dus zowel Vlaamse als Waalse geneeskundestudenten zijn aangesloten. Wetenschap kent geen grenzen. BeMSA is aangesloten bij IFMSA (International Federation of Medical Students' Associations), een wereldwijd, opererende, politiek onafhankelijke organisatie bestaande uit geneeskundestudenten.

IFMSA?

IFMSA is een internationale organisatie waarbij ondertussen meer dan 100 landen zijn aangesloten. Op elk continent dat onze aarde rijk is, zijn er landelijke organisaties bestaande uit geneeskundestudenten, aangesloten bij IFMSA. Europa, Azië, Australië, Afrika, Zuid en Noord Amerika, elk continent kent meerdere organisaties die aangesloten zijn. De missie: Het verbeteren van de Global Health.

Om dit te verwezenlijken hebben alle bij IFMSA aangesloten organisaties in principe dezelfde structuur, namelijk zes pijlers. Onder deze zes pijlers worden al onze projecten geplaatst. Voor meer informatie over IFMSA verwijzen wij u graag door naar: www.ifmsa.org