Laat je hart zien

Hart- en vaatziekten behoren tot een van de belangrijkste doodsoorzaken. Daarom vinden wij het als studenten geneeskunde belangrijk dat we mensen bewust maken van hun risico hierop. Zaterdag 28 Januari 2017 tussen 10u en 16u organiseerde BeMSA Hasselt 'Laat je hart zien'. Aangezien het risico op hart- en vaatziekten verhoogt met ouder worden richtten we ons op 45+'ers. Ook dit jaar was het weer een groot succes met zo'n 240 bezoekers. Op ons evenment konden ze hun bloeddruk, cholesterol, CO-gehalte, vet- en spierpercentage en BMI laten meten. Ze kregen ook twee vragenlijsten over rookgedrag en hun inspanningsprofiel. Met deze resultaten konden ze dan bij onze derdejaars geneeskunde studenten terecht voor een korte bespreking van hun risicoprofiel waarna ze langs enkele infostanden konden passeren en uiteindelijk nog getracteerd werden op een gezonde smoothie. Er werd ook nog een presentatie gegeven over het doel van preventie bij 45+'ers door organisatrice Jessie Reymen.

Waarom zou je je risico laten bepalen?
In 2011 stierven 17 729 mensen als gevolg van hart- en vaatziekten. Het risico om hieraan te sterven stijgt naarmate je ouder wordt. Toch dragen hart- en vaatziekten tot 25% bij aan de sterftes onder de 65 jaar.
Bewustwording is de eerste stap om actief je risico te verlagen. Op 'Laat je hart zien' wordt je risico bepaald aan de hand van verschillende kleine testen. Hier worden onder andere je bloeddruk en cholesterol gemeten.